Lähisuhdeväkivalta

Hätä on tämän näköinen: Liian monessa perheessä joulu on turvaton

Väkivalta tai sen uhka on läsnä monessa perheessä jouluna.

Hammasharja ja vaihtovaatteet, lasten unilelut ja tarvittavat lääkkeet. Kassi on pakattu valmiiksi ja odottaa komerossa. Moni valmistautuu parhaillaan joulun viettoon, mutta joissakin kodeissa laukut pakataan siltä varalta, että on lähdettävä turvaan.


Joka kolmas lapsi joutuu kokemaan kaltoinkohtelua, väkivaltaa tai altistumaan perheväkivallalle kotonaan Suomessa.

– Joulu ei ole jokaiselle rauhallinen perhejuhla, sillä valitettavasti jokaisessa kodissa ei ole turvallista. Jouluna aikaa vietetään usein kodin seinien sisällä ja kodin uhkaava ilmapiiri voi kärjistyä väkivallaksi. Jos juhlintaan liittyy alkoholia, myös riskit kasvavat, sanoo Ensi- ja turvakotien liiton kehittämispäällikkö Tiina Muukkonen.

Apua kannattaa hakea heti, kun huomaa, että tunnelma kotona muuttuu turvattomaksi. Turvakodit auttavat ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä. Apua saa myös jouluna eikä kotiin kannata jäädä, jos väkivallan uhka on ilmassa tai väkivaltaa on jo tapahtunut. Erityisesti lapset on tärkeä saada mahdollisimman nopeasti turvaan.

– Lapselle on erityisen vaurioittavaa se, että väkivaltaa käyttävä on lapsen vanhempi, jonka pitäisi olla turvallinen ja luotettava. Myös väkivallan näkeminen on lapselle aina vahingollista eli esimerkiksi vanhempien välinen väkivalta vahingoittaa aina myös lasta.

Jos tilanne ei ole akuutti, mutta kaipaa keskustelutukea, ovat maksuttomat chattimme auki. Chatissä voi puhua luottamuksellisesti ammattilaisen kanssa ja saada neuvoja, mistä hakea apua.

Apua väkivaltaan -chat on auki joka arkipäivä klo 12-18. Chat on suljettuna 25.-26.12.23 sekä 1.1.24.

Oletko huolissasi läheisesi turvallisuudesta? Kysy rohkeasti

Suuri osa väkivallasta jää yhä piiloon eikä väkivallan kohteeksi joutunut välttämättä kerro asiasta kenellekään. Kertomisen kynnystä voi jokainen olla osaltaan madaltamassa. Läheisillä on usein mahdollisuus olla se, joka tarjoaa auttavan käden.

– Oletko huolissasi läheisesi turvallisuudesta? Tuntuuko, ettei ystävän kotona ehkä ole kaikki kunnossa? Ota asia rohkeasti puheeksi, Tiina Muukkonen kannustaa.

Väkivaltaan liittyy paljon vaikeita tunteita. Ihminen voi hävetä sitä, että on kokenut väkivaltaa ja voi pelätä, mitä tapahtuu, jos hän kertoo jollekin. Ystävä tai perheenjäsen voi olla se tuki, joka ottaa asian puheeksi, auttaa saamaan apua ja lupaa kulkea rinnalla. Keskustelun voi aloittaa vaikka kysymällä onko kaikki hyvin ja kertomalla olevansa huolissaan toisen turvallisuudesta.

Läheinen voi auttaa etsimään esimerkiksi turvakodin osoitteen ja tarjota kyytiä. Ihminen ei aina pysty toimimaan kriisin keskellä, jolloin käytännön apu voi tulla todella tarpeeseen. On myös tärkeää näyttää väkivaltaa kokeneelle, ettei hän ole yksin eikä koettu väkivalta ole hänen syytään.

Hätä on tämän näköinen -joulukampanja kerää varoja väkivallan lopettamiseksi

Ensi- ja turvakotien liitto auttaa lähes 24 000 henkilöä vuodessa, joista lapsia on noin 7 000. Lasten ja nuorten itsensä hakema avun määrä on kasvanut palveluissamme tänä vuonna jopa 25 prosenttia. Autamme lähisuhdeväkivallasta kärsiviä lapsia sekä koko perhettä. Väkivallan loppumiseksi on ensisijaisen tärkeää, että apua saavat väkivallan kaikki osapuolet.

Avun tarve tulee säilymään korkeana, sillä vaikea taloustilanne koettelee erityisesti vauva- ja pikkulapsiperheitä. Voit tukea työtämme osallistumalla joulukeräykseemme. Lahjoittamalla autat turvattomissa oloissa eläviä lapsiperheitä ja tuet työtämme väkivallan ennaltaehkäisemiseksi.

Tee lahjoitus MobilePaylla