Kanta-Hämeen ensi- ja turvakoti ry

Doula tukee perhettä synnytyksessä ja sen jälkeen

Lapsen saaminen on elämän suurimpia hetkiä ja se voi tuoda mukanaan monenlaisia tunteita odottajille, synnyttäjille ja heidän perheilleen. Tässä matkassa Kanta-Hämeen ensi- ja turvakodin vapaaehtoisdoulat ovat arvokkaita tukijoita, tarjoten maksutonta apua ja turvaa odotukseen, synnytykseen ja sen jälkeiseen aikaan.

Doula ei toimi yksin, vaan yhteistyössä ammattilaisten kanssa. Neuvoloiden ja synnytyssairaaloiden henkilökunta ohjaa asiakkaansa doulatoiminnan pariin, kun he katsovat perheen hyötyvän doulan tarjoamasta tuesta. Ensisijaisesti doulan tarkoitus on antaa odottajalle emotionaalista tukea ja turvallisuuden tunnetta synnytyksessä.

Synnytykseen valmistautuessa doula tutustuu odottajaan ja tämän perheeseen tavaten heitä ja käymällä yksityiskohtaisesti läpi odottajan ajatuksia ja toiveita synnytykseen liittyen. Tutustuminen odottajaan ja perheeseen ennen synnytystä luo luottamuksellisen suhteen, joka auttaa synnytyksen hetkellä. Tutuksi tulleen doulan läsnäolo synnytyksen aikana voi tuoda lisätukea synnyttäjälle ja helpottaa kätilön työtä synnytyksen aikana.

Doulan tarjoama tuki ei lopu synnytykseen, sillä hän tukee perhettä myös synnytyksen jälkeisellä kotikäynnillä. Kotikäynnillä doula voi tukea perheen sopeutumista uuteen vanhemmuuteen ja ohjata tarvittavien palveluiden pariin. Doulan tekemä kotikäynti synnytyksen jälkeen tuo jatkuvuutta ja tukea synnytyksen matkaan ja se on arvokas lisä äidin ja perheen saamalle ammatilliselle tuelle.

Vapaaehtoisdoulien tarjoama tuki yhdistettynä ammatilliseen apuun muodostaa vankan tukiverkon perheelle luoden ainutlaatuista ja kokonaisvaltaista tukea synnytyksen matkalla. Yhdessä he varmistavat, että synnyttäjä perheineen saa parhaat mahdolliset edellytykset turvalliseen ja positiiviseen synnytyskokemukseen.

Teksti ja kuva: doulakoordinaattori Mona Väänänen