Tampereen ensi- ja turvakoti ry

Iloisia jälleennäkemisiä ja vertaistukea Tampereen ensikodin perhekahvilassa

Kerran kuukaudessa Tampereen ensikodin alakerran tilat täyttyvät iloisesta puheensorinasta ja pikkuihmisten vilskeestä, kun ensikodin nykyiset ja entiset asiakkaat tapaavat perhekahvilan merkeissä.

Perhekahvila järjestettiin ensimmäisen kerran tammikuussa ja mukaan on saatu mukavasti kävijöitä. Perhekahvilaa pyörittää vuorollaan kolme Tampereen ensikodin vauvaperhetyöntekijää, minkä lisäksi jokaisessa kahvilassa on ollut mukana muutama yhdistyksen vapaaehtoistyöntekijä.

Perhekahvilassa on järjestetty mm. muskaria, äiti-vanhempijoogaa, askartelua sekä kesäpiknik. Lisäksi jokaiselle kerralle on varattu tarpeeksi aikaa istua kahvikupposen ääressä ja vaihtaa kuulumisia muiden enskalaisten ja työntekijöiden kanssa. Kävijöiltä on tullut positiivista palautetta kahvilasta ja on tuntunut ihanalta, kun perheet ovat tulleet paikalle vielä toisen ja kolmannenkin kerran.

Perhekahvilatoiminnan aloittamisesta oli jo pitkään haaveiltu, ja kun lupa järjestämiselle saatiin, olimme kyllä todella innoissamme asiasta, kertovat perhekahvilan vastuutyöntekijät. On mukava päästä kuulemaan ensikodilta lähteneiden perheiden kuulumisia ja nähdä vauvojen kasvavan ja oppivan uusia taitoja, he jatkavat.

Varsinkin jos ensikotijakso on jatkunut pitkään, on asiakkaan ja työntekijän välille saattanut muodostua syväkin asiakassuhde. Perhekahvilassa käydessä entiselläkin asiakkaalla on mahdollisuus päästä juttelemaan tutun työntekijän kanssa, vaikka ensikotijakso ja sitä myötä yhteydenpito olisikin päättynyt.