Pienperheyhdistys ry

Maaret Kallio lahjoitti Mielen taidot -verkkokurssin vertaisryhmän käyttöön

Pienperheyhdistyksellä on tänä keväänä ohjattu lukuisten vertaisten omien ryhmien lisäksi ammatillisesti ohjattuja ryhmiä, joissa vanhemmilla on ollut mahdollisuus tarkastella omaa elämää ja vanhemmuutta erilaisista näkökulmista.

Vanhempien kesken on tutkittu elämää muun muassa logoterapeuttisissa omaelämäkerta -ryhmissä, joissa omaa historiaa, nykyisyyttä ja tulevaa tarkastellaan kirjoittaen ja keskustellen, pohditaan elämän tarkoituksellisuutta, tahdon vapautta ja rakkaudellisuutta luottamuksellisessa ja turvallisessa ilmapiirissä.

Ryhmällä oli aika isoja vaikutuksia. Se tarjosi tosi syvällistä pohdiskelua itselle ja iloa ja jotain anteeksiantoa ja armollisuutta.

Kouluttajapsykoterapeutti Maaret Kallio lahjoitti ryhmien käyttöön kaksi Mielen taidot –verkkokurssia. Alkuvuodesta ryhmä yksinhuoltajia kokoontui viikoittain verkossa keskustelemaan verkkokurssien herättämistä ajatuksista ja omasta hyvinvoinnista. Yksin raskaana olevat puolestaan kokoontuivat kahden viikon välein keskustelemaan raskauteen, elämään ja hyvinvointiin liittyvistä asioista. Tapaamisten välillä he tekivät verkkokursseja. Näistä heräsi monia ajatuksia ja havaintoja suhteessa omaan elämään.

Auttoi jäsentämään omaa elämää, lisäsi ymmärrystä, vertaistuki, poisti häpeää.

Vanhemmat kokivat tärkeäksi tuen vertaisilta ja mahdollisuuden jakaa tärkeitä asioita. Keskustelun syntymisen vaivattomuus puhutteli osallistujia. Aina ei edes tarvittu sanoja, sillä osa ryhmistä kokeili voimaantumista taiteen tekemisen ja kokemisen keinoin. Tällöin keskiössä oli yhdessä tekemisen riemu, vuorovaikutus- ja tunnetaitojen vahvistuminen ja kiireettömän hetken jakaminen vanhemman ja lapsen välillä. Kesän ja syksyn myötä nykyisten ryhmien rinnalle Pienperheyhdistyksessä on kehitteillä ryhmätoimintaa erityisen yksin oleville perheille.

On antanut ajattelemisen aihetta ja perspektiiviä. Sekä oppinut näkemään enemmän hyvää ja keskittymään enemmän hyvän tekemiseen omassa arjessa lapsen kanssa. Tavallaan mennyt elämässä samalla eteenpäin rohkeasti tuntematta syyllisyyttä.

Tekstinostot ovat ryhmään osallistuneiden kommentteja.

Teksti ja kuva: Jaana Hartikainen