Vantaan Turvakoti ry

Väkivaltatyöntekijänä lapsiperheiden kohtaamispaikalla

Vantaa-Kerava hyvinvointialueella on 16 avointa kohtaamispaikkaa, jotka ovat kaikille lapsiperheille tarkoitettuja yhteisiä tiloja, joissa voi tavata muita lapsia ja vanhempia, saada tukea ja apua sekä osallistua ohjattuun toimintaan. Tiloissa on tarjolla kahvia ja teetä sekä usein myös välipalaa. Vuoden 2023 alussa Vantaan Turvakoti ry:llä aloitti väkivaltatyöntekijä, joka tekee jalkautuvaa ja löytävää väkivaltatyötä Vantaa-Kerava hyvinvointialueen avoimilla kohtaamispaikoilla.

Väkivaltatyöntekijän tapaamisiin ei tarvitse varata erikseen aikaa, mutta sekin on mahdollista viikoittain, sähköisen ajanvarauksen kautta. Väkivaltatyöntekijän kanssa voi keskustella eron, parisuhteen tai perhe-elämän haasteista ja vanhemmuuden kipukohdista. Tarkoituksena on myös hälventää väkivaltakokemusten tuottamaa stigmaa ja häpeää sekä madaltaa kynnystä puhua aiheesta. 

Työntekijän näkökulmasta päivät koostuvat alueen perheiden tapaamisten lisäksi kohtaamispaikkojen työntekijöiden kanssa verkostoitumisesta, myös työntekijöille on tärkeä kertoa väkivallan tunnistamisesta ja väkivaltaan saatavilla olevista palveluista. Työnkuva on liikkuva, monipuolinen ja hyvin antoisa. On palkitsevaa huomata, kuinka lapset ja heidän vanhempansa lähestyvät väkivaltatyöntekijää luottavaisesti ja avoimesti perheen kuulumisten äärellä.

Tiina ja Tuula, Vantaan turvakoti ry