Näkökulmat

Kahvitauko: keskustele ehdokkaiden kanssa

Helena Tiuraniemellä on takana 28 vuotta kokemusta kunnallisissa luottamustoimissa. Lapin ensi- ja turvakotiyhdistyksen puheenjohtaja tietää, miten lasten ja perheiden hyvinvointi turvataan.

 

Oletko itse ehdolla kevään kuntavaaleissa?
– Tällä kertaa en ole itse ehdolla, mutta vahvasti vaikutan taustalla ja autan nuorempia mukaan päätöksentekoon.

Mitkä ovat tulevien kuntavaalien kuumimmat kysymykset?
– Sosiaali- ja terveyspalvelut puhuttavat varmasti eniten, kuten kuntavaaleissa aina. Paikallisesti täällä pohjoisessa kiinnostaa, miten Lapin laajan maakunnan palvelut ulottuvat kaikille.

–  Itseäni huolestuttaa eniten se, kuinka pitkälle korona-ajan varjo tulee ulottumaan. Miten lapset ja nuoret tästä selviytyvät, sillä paljon perheiden ongelmia on jäänyt piiloon? Esimerkiksi lastensuojeluilmoitukset ovat vähentyneet, vaikka pulmat tuskin ovat kadonneet. Näitä ongelmia tullaan korjaamaan vielä pitkään, jos nyt ei tehdä viisaita päätöksiä.

–  Kunpa päättäjät ymmärtäisivät ehkäisevän työn riittävien resurssien merkityksen. Perhe saattaa pyytää moneen kertaan apua ja moni on huolissaan, mutta vasta, kun sattuu jotain vakavaa, alkaa tapahtua. Matalan kynnyksen apuun pitää panostaa.

kouluikäinen tyttö tekee ruokaa kotona, keskittynyt
Katso tästä Ensi- ja turvakotien liiton vaaliteesit.

Mistä asioista sinä olet valmis nousemaan barrikaadeille?
– Nousen takajaloilleni kaikista toimista, jotka murentavat hyvinvointiyhteiskuntaa. Hyvinvoivaa Suomea on rakennettu vuosikymmeniä, eikä sitä pidä nyt tärvätä. Kysymyksiä on paljon; lasten päivähoito sekä lasten ja nuorten hyvinvointipalvelut tulevat ensimmäisenä mieleen.

Kokeneen kuntavaikuttajan vinkit vaikuttamiseen yhdistysten luottamushenkilöille?
– Mene rohkeasti puhumaan päättäjille. Valitse yksi tai kaksi tärkeää asiaa, jotka tunnet hyvin. Ota yhteyttä henkilökohtaisesti. Jos tapaamiset eivät onnistu näinä aikoina, soita puhelimella.

Miten nautit kahvisi?
– Ihan tavallinen maitokahvi ilman sokeria. Maito kuuluu maatalon tyttären kahviin. Ei mikään latte.