Kansalaistoiminta Vapaaehtoisuus

Somelähettiläät: ”Pääsen vaikuttamaan”

Ensi- ja turvakotien liitto etsi vuoden alussa ihmisiä, jotka haluaisivat viedä somessa eteenpäin tietoa avusta ja tuesta perheille.  Kotisohvilta ja netin äärestä löytyi nopeasti 20 innokasta ja lisää tulee koko ajan. Somelähettiläiksi nimetyt vapaaehtoiset toimivat oman kiinnostuksensa mukaan.

Somelähettiläs toimii sosiaalisessa mediassa. Hän jakaa yhdistysten ja liiton postauksia ja tietoa palveluista, twiittaa, jakaa kuvia Instagramissa ja vaikka kirjoittaa blogia. Tärkeintä on, että hän osaltaan jouduttaa avun löytämistä sinne, missä sitä tarvitaan. Kysyimme lähettiläiltä, miksi he innostuivat asiasta, mitä tekevät ja mikä on ollut kivaa.

1) Miksi halusit somelähettilääksi?

2) Mitä lähettiläänä teet?

3) Kivoin kokemus tai iloinen saavutus?

Lotta Paakkunainen, 44 v, Nummi

  1. Ensi- ja turvakodit tekevät erittäin tärkeää työtä ehkäistäkseen lähisuhdeväkivaltaa ja tukeakseen sitä kokeneita. Koin, että jotain pitäisi vielä tehdä, mutta aikaa ei kauheasti ole. Siksi somelähettiläänä toimiminen tuntui oikealta ratkaisulta. Voin mihin tahansa kellonaikaan jakaa linkkejä ja postata someen.
  2. Jaan Ensi- ja turvakotien liiton linkkejä, kuvia ja ennen kaikkea tärkeää tietoa. Toimin myös kaupungissani luottamushenkilönä, mitä kautta voin viedä tietoa molempiin suuntiin.
  3. Naistenviikon kampanja oli onnistunut. Se näkyi laajasti ja siihen liittyvää aineistoa jaettiin verkostoissani eteenpäin. Samanlaista vaan ensi vuonna, mutta isommin!

Hanne Nieminen, 21 v, Pori

1. Sosiaalinen media on tehokas ja ihmisiä hyvin tavoittava vaikutuskanava, jota tykkään hyödyntää. Kun kuulin ”somelähettiläshausta”, tiesin heti, että tämä on minun juttuni. Näen homman niin, että olen periaatteessa se välikäsi, joka ehkä ohjaa apua tarvitsevan ihmisen auttajien luo sometyön avulla. Haluan myös olla jakamassa tietoa muillekin kuin avuntarvitsijoille siitä, mitä Ensi- ja turvakotien liitto oikeasti tekee ja mihin asioihin se ottaa kantaa.

2. Jaan some-kanavissani ETKL:n kuvia, tekstejä ja infoa, josta ajattelen olevan hyötyä seuraajilleni ja tutuilleni. Seuraajani ovat pääosin alle 25-vuotiaita, joten en automaattisesti jaa kaikkea, vaan keskityn varsinkin naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisyyn sekä kertomaan miten väkivaltaan saa apua. Tahtoisin itse kirjoittaa näistä aiheista, mutta se on vielä työn alla.

  1. ETKL:n ja Amnestyn Naistenviikon kampanja oli kiva! Mieleenpainuvinta oli, että kun jaoin chat-mainoksen, seuraajani tuli kiittämään. Hän ei ollut aiemmin tiennyt, että sellaisia chatteja on edes olemassa. Hän myös julkaisi omassa Instagram-storyssaan jakamani kuvan, mistä tuli hyvä mieli. Tieto kulki taas vähän eteenpäin, ja ehkä joku tarvitseva löysi apua.

Pia Kallinen, 45, Rovaniemi

1. Käytän somea päivittäin sekä yksityishenkilönä että työssä. Luen ja seuraan erityisesti Facebookia, Instagramia ja jonkin verran Twitteriä. Some on minulle luonteva kanava.

2. Jaan Lapin ensi- ja turvakodin sekä Ensi- ja turvakotien liiton päivityksiä, tapahtumia ja nostoja. Lähimpänä sydäntäni ovat tällä hetkellä eroperheiden asiat, sillä toimin myös Eroneuvo-vapaaehtoisena Lapin ensi- ja turvakodissa.

3. Somelähettiläänä toimiminen on saanut minut kiinnittämään aiempaa enemmän huomiota epäkohtiin yhteiskunnassamme ja olen yrittänyt madaltaa omaa kynnystäni jakaa tietoa tärkeistä asioista myös somessa. Tuntuu, että erityisesti Facebook on täynnä kepeitä ja iloisia asioita ja välillä mietityttää, mitä voin kavereilleni jakaa. Mutta jos jakamani päivitys vaikkapa tietopaketista eronneille vanhemmille tai päihteitä käyttävien äitien chatistä saa edes yhden ihmisen kiinnittämään siihen huomiota ja parhaimmassa tapauksessa hakemaan apua itselleen tai läheiselleen, on nosto kannattanut!

Tanja Ryymin, 34, Oulu

1. Ilmoittauduin heti mukaan, kun kuulin toiminnasta. Toimin vapaaehtoisena Oulun ensi- ja turvakodilla kolmisen vuotta, ensin aktiivisemmin lastenhoitajana, myöhemmin harvemmin kansalaistoimintaa suunnittelevaan työryhmään osallistuen. Olin jo pidempään miettinyt, miten voisin tehdä enemmän vapaaehtoistyötä kiireisestä elämäntilanteesta huolimatta. Somelähettiläänä pystyn toimimaan kotoa käsin ja vaikuttamaan tärkeäksi kokemiini asioihin. Some on myös itselle työstä tuttu toimintaympäristö.

2. Jaan tietoa erityisesti Oulun ensi- ja turvakodin palveluista ja tapahtumista. Levitän liiton julkaisuja esimerkiksi nettichattien aukioloaikoja. Pääasiassa käytän Facebookia, mutta haluaisin käyttää enemmän Instagramia ja Twitteriä.

  1.  Ennen somelähettiläiden perehdytystä saimme Emmi Helalta ja Laura Kourilta liitosta postikortin ja annospussin kaakaota, mikä lämmitti mieltä ja sai hymyn huulille. Toiminnan myötä on ollut mukava huomata, että kaverit ja tutut ovat alkaneet yhä enemmän reagoida jakamiini päivityksiin.

teksti: Laura Kouri, kuvat: Somettajien selfiet