Järjestöavustuksen leikkaus osuu apua tarvitseviin vauva- ja lapsiperheisiin
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen valtionavustukset eli STEA-avustukset pienentyvät vuodesta 2025 alkaen. Järjestöjen rahoituksista leikataan ensi vuonna 80 miljoonaa euroa. Järjestöihin kohdistuvat leikkaukset osuvat heikoimmassa tilanteessa oleviin lapsiperheisiin, joihin on kohdentunut jo entuudestaan säästötoimia. Nyt on vaarassa, että myös avunsaanti vaikeutuu.
Sosiaali- ja terveysministeriön syyskuun alussa julkistamat yleisavustusten leikkaukset kohdistuvat eniten valtakunnallisiin järjestöihin, jotka auttavat jäsenyhdistystensä kanssa isoa joukkoa ihmisiä. Leikkaukset oli tarkoitus toteuttaa niin, että ne koskevat uusia hankkeita ja investointeja, mutta yllätyksenä ne kohdistuvat perustoimintaan.
Ensi- ja turvakotien liiton (ETKL) yleisavustuksesta leikataan ensi vuonna kymmenen prosenttia. ETKL saa valtion avustuksia perheiden tukemiseen vauva- ja pikkulapsivaiheessa, perhe- ja lähisuhdeväkivaltatyöhön ja muihin avokriisipalveluihin, eroauttamiseen sekä päihteitä käyttävien pienten lasten äitien ja odottavien äitien avopalveluihin.
– Apu on kohdentunut erityisesti ongelmien varhaiseen vaiheeseen, Ennaltaehkäisevän avun ansiosta raskaisiin lastensuojelun palveluihin ei monesti tarvitse ryhtyä. Kun ennaltaehkäisevästä tuesta leikataan, perheiden ongelmat auttamatta kasaantuvat ja vaikeutuvat, Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Oona Ylönen sanoo.
Ensivaiheen avusta leikkaaminen osuu vauvaperheisiin
Järjestöihin kohdistuvat leikkaukset ovat suoraan pois niiltä perheiltä, jotka tarvitsevat eniten apua. Yli puolet vauvaperheistä kertoi ETKL;n viime vuonna tekemässä kyselyssä tarvitsevansa apua Vanhempia kuormittaa yksinäisyys, jaksamisen pulmat sekä erilaiset mielenterveyden haasteet. Yhdeksi uupumusta selittäväksi tekijäksi nousi heikko taloudellinen tilanne.
– Jos apua tarvitsevien vauvaperheiden jaksaminen heikkenee entisestään, niin avun hakeminen vaikeutuu ja tilanne kumuloituu. Samanaikaisesti järjestöjen tarjoamasta ensivaiheen avusta leikkaaminen tarkoittaa sitä, että yhä useampi vauvaperhe ei saa tarvitsemaansa apua ajoissa, Ylönen sanoo.
(Selvitys: Vauvaperheet eivät saa tarvitsemaansa apua – Ensi- ja turvakotien liitto (ensijaturvakotienliitto.fi)
Apua hakevien määrä noussut
Vauva- ja pikkulapsivaiheen avusta leikkaaminen osuu vaikeaan ajankohtaan. Apua hakevien määrä on noussut viime vuosina ennätyslukemiin. ETKL:n 31 jäsenyhdistyksestä sai apua viime vuonna yhteensä yli 21 000 henkilöä. Lisäksi vertaisryhmissä ja kohtaamispaikoissa oli 26 533 osallistumiskertaa.
– Lastensuojeluilmoituksen kohteena olevien lasten määrä on kasvanut tasaisesti jo vuosia Koronaepidemia lisäsi kotona tapahtuvaa riitelyä ja poikkeusoloissa monet julkiset palvelut toimivat huonosti. Vanhempien jaksaminen ja mielenterveysongelmat näkyvät perheitä kohtaavien jäsenyhdistystemme arjessa, Ylönen sanoo.
– Jos perheiden vaikea tilanne pitkittyy ja vaikeutuu entisestään eikä muutosta paremmasta ole näköpiirissä, riski esimerkiksi lähisuhdeväkivaltaan kasvaa.
Lapsiperheet: ”Välttämättömistäkin menoista pakko tinkiä”
Valtion sopeuttamistoimina jo nyt tehdyt etuisuuksien leikkaúkset ja elinkustannuksiin liittyvät hinnankorotukset näkyvät vauvaperheiden arjessa. Esimerkiksi sosiaaliturvan leikkaukset vaikuttavat erityisesti pienituloisiin ja lapsiperheisiin.
ETKL:n elokuussa julkaiseman ”Jokaisen numeron takana on ihminen -kyselyn mukaan, kolme neljästä lapsiperheestä kokee jatkuvasti tai usein huolta ja stressiä rahan riittämisestä arjen perusmenoihin. Kyselyn tulokset osoittavat, että osa lapsiperheistä kamppailee vakavien taloudellisten haasteiden kanssa, ja sosiaaliturvan leikkaukset ovat näissä perheissä pahentaneet tilannetta entisestään.
Ruoan ja asumisen kallistuminen ja sosiaaliturvan leikkaukset ovat ajaneet perheitä tilanteeseen, jossa päivittäisistä, jopa välttämättömistä menoista on pakko tinkiä. (Ensi- ja turvakotien liiton selvitys: Lapsiperheiden taloudellinen tilanne vaikeutumassa ja osin kriisiytymässä – Ensi- ja turvakotien liitto (ensijaturvakotienliitto.fi)
Apua täytyy saada ajoissa
Ylönen korostaa, että vauva- ja lapsiperheiden ahdingolla on kauas kantavat vaikutukset.
– Meiltä apua hakevat lapsiperheet ovat huolissaan siitä, saavatko turvattua vauvan tai lapsen välttämättömät tarpeet, ruuan, vaipat, vaatteet, terveyden ja virikkeet. Taloudellisen tilanteen heikentyminen aiheuttaa perheille huomattavaa stressiä, Ylönen sanoo.
Vähävaraisuus tai huoli rahojen riittämisestä vie vanhemmilta voimavaroja ja se vaikuttaa vanhemman kykyyn vastata vauvan tarpeisiin.Tämä vaikuttaa vanhempien mielenterveyteen mm. ahdistuksena ja masennuksena ja näkyy kasvaneina ristiriitoina perheissä sekä vaikeuksina selviytyä lasten kanssa.
– Jos apua ei ole saatavilla riittävän ajoissa, niin ongelmat kärjistyvät ja vaikeutuvat ja tilanteen korjaaminen on vaikeampaa ja kalliimpaa, Ylönen sanoo.
Lastensuojelusta leikkaaminen on uusi ajatus
Järjestöihin kohdistuvien avustusleikkausten vaikutuksia ei ole millään tasolla arvioitu. Kun leikkausten vaikutuksia ei arvioida, on odotettavissa myös odottamattomia ja ei-toivottuja vaikutuksia.
– Lastensuojelujärjestöjen toimintaan kohdistuvaa leikkausta ei ole aikaisemmin edes ehdotettu, sillä lastensuojelun tarve on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Tähän asti on puhuttu resurssien riittämättömyydestä ja varhaisen vaiheen tuen tarpeellisuudesta, Ylönen sanoo.
Ensi vuoden järjestöavustusten supistaminen toteutetaan leikkaamalla euromääräisesti suurten yleisavustusten ja kohdennettujen yleisavustusten avustustasoa porrastetusti. Leikkausten toteutusta nopeutettiin usealla vuodella ja varautuminen on ollut mahdotonta.
Järjestöt tarjoavat apua ja toimintaa
Ihmisten kohtaamisen lisäksi järjestöt tarjoavat kansalaisille toiminnan mahdollisuuksia ETKL toiminnassa on mukana lähes 6000 jäsentä ja 1800 vapaaehtoista, jotka antavat vuodessa 33 000 tunnin työmäärän vertaistukena, tukihenkilönä tai muuna toimintana.
– Ei ole harvinaista, että apua saanut jää mukaan toimintaan vapaaehtoiseksi tukihenkilöksi. Se on hyvä osoitus järjestöjen ainutlaatuisuudesta ja toiminnan kannattavuudesta. Vapaaehtoistoimintaakaan ei synny ilman resursseja, koulutusta, toiminnan organisointia ja tukea. Viranomaisilla ei olisi ajantasaista ihmisten arjesta kumpuavaa tietoa ilman valtakunnallisen keskusjärjestönsä niiltä yhteen kokoamaa tietoa ja ihmisten ääntä, Ylönen muistuttaa.
Valtiotieteiden lisensiaatti Oona Ylönen on aloittanut syyskuun alussa Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteerinä. Hän on työskennellyt pitkään lastensuojelun asiantuntija- ja johtamistehtävissäviimeksi Lastensuojelun Keskusliiton vaikuttamis- ja kehittämistyöstä vastaavana johtajana.
Esimerkkejä Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten järjestämästä toiminnasta Stea-rahoituksella
Stea-rahoituksella tuotetaan apua erityisesti ongelmien alkuvaiheessa sekä tarjotaan kansalaisille mahdollisuus osallistua vapaaehtoistoimijana tukihenkilötoimintaan tai tarjota vertaistukea .
Vauvaperheryhmä (ent. päiväryhmä)on kuntouttavaa apua alle 3-vuotiaiden lasten vanhemmille sekä lapsille ja vauvaa odottaville perheille. Vauvaperheryhmä auttaa, kun kasaantuneiden ongelmien vyyhti sotkee vauva-arkea ja elämä näyttää kaoottiselta, jolloin vauva ja hänen tarpeensa ovat riskissä jäädä huomiotta. Vauvaperheryhmiä toteutetaan alueellisena toimintana seuraavilla paikkakunnilla: Helsinki, Imatra, Iisalmi, Kokkola, Kotka, Kuopio, Lahti, Lappeenranta, Pori, Oulu ja Tampere.
Ensikodit ja vauvaperheiden auttaminen – Ensi- ja turvakotien liitto (ensijaturvakotienliitto.fi)
Vauvaperheohjaus auttaa vauvan unipulmiin ja vauvaperheen väsymykseen. Joskus vauvan itkuisuus ja valvotut yöt saavat voimat hiipumaan. Synnytyksen jälkeinen alakulo tai masennus kiristää pinnaa, saa kyyneleet valumaan ja tekee päivistä raskaita. On tärkeää vauvalle ja vanhempien sekä mahdollisten sisarusten hyvinvoinnille, että perhe saa nopeasti tukea tilanteeseen. Vauvaperheohjaus (ent. Baby blues -toiminta) on maksutonta ja kaikille avointa tukea vauvaperheille. Vauvaperheohjausta on seuraavilla paikkakunnilla: Helsinki, Jyväskylä, Kotka, Kuopio, Lahti, Oulu, Kokkola, Rovaniemi ja Outokumpu, Turku sekä unineuvontaa Tampereella.
Ensikodit ja vauvaperheiden auttaminen – Ensi- ja turvakotien liitto (ensijaturvakotienliitto.fi)
Vauvaperheiden kohtaamispaikat: Kohtaamispaikoilla perheet tapaavat toisiaan. Kohtaamispaikassa viihdytään yhdessä kahvi- tai teekupin äärellä, keskustellaan perhearjesta ja vanhemmuudesta, ihaillaan vauvoja ja leikitään yhdessä.
Kohtaamispaikassa vanhemmat saavat pienen hengähdystauon arkeen ja voivat vaihtaa kokemuksia toisten vanhempien kanssa. Toimintaa vetää aina vauvatyön ammattilainen, jonka kanssa voi jutella ja kysyä neuvoa. Kohtaamispaikoissa järjestetään monenlaista toimintaa vanhemmille ja vauvoille; keskusteluryhmiä, leikkihetkiä, askartelua tai yhteistä ruuan laittoa.
Vauvaperheiden kohtaamispaikat – Vauvaperhe (ensijaturvakotienliitto.fi)
Pidä kiinni -hoitojärjestelmän etsivä ja matalan kynnyksen työ tarjoaa apua kaikille, joita päihteiden käyttö mietityttää odotusaikana, lapsiperhearjessa tai vanhemmuuteen liittyvissä kysymyksissä. Valtakunnallisesti päihdepalvelut ovat sirpaleisia ja paikoin hankalasti saavutettavissa, eikä vanhempia kohtaavissa palveluissa aina huomata ongelmia tai tartuta niihin.
Puskaradiota ja puhekuplia – etsivä työ karistelee päihteisiin liittyviä ennakkoluuloja – Enska (enskalehti.fi)
Lähisuhdeväkivaltatyön avopalvelut tarjoavat tukea kaikille lähisuhdeväkivallan osapuolille – aikuisille ja lapsille. Heille, jotka ovat käyttäneet tai kokeneet väkivaltaa. Työskentelyssä autetaan tunnistamaan ja lopettamaan lähisuhteessa tapahtuva väkivalta sekä tarjotaan tukea väkivaltakokemuksista selviytymiseen. Tuki voi olla tarpeittesi ja toiveittesi mukaista ohjausta ja neuvontaa yksilö-, pari- tai vertaisryhmätapaamisina.
Turvakodit ja väkivallan ehkäisy – Ensi- ja turvakotien liitto (ensijaturvakotienliitto.fi)
Eroauttamisen yksilötapaamiset ja vertaisryhmät tarjoavat sekä vanhemmille että lapsille ja nuorille yksilötapaamisia, yhteisiä tapaamisia vanhemmille ja tarvittaessa myös perhetapaamisia. Tapaamisissa keskustellaan aiheista ja teemoista, jotka ovat pulmana tai huolena perheen tilanteessa.
Lapsille ja nuorille on omia erovertaisryhmiä, joissa voi yhdessä muiden vanhempien eron kohdanneiden lasten kanssa käsitellä muuttunutta perhetilannetta. Ryhmät ovat aina ammattilaisten ohjaamia.
Eroauttaminen – Ensi- ja turvakotien liitto (ensijaturvakotienliitto.fi)
Valtakunnallinen chat auttaa moneen elämäntilanteeseen: väkivaltaan, lapsiperheen erotilanteessa, vauvan unipulmiin ja muihin vauvaperheen haasteisiin tai, kun päihteet aiheuttavat huolta. Lasten ja nuorten chatissä voi jutella turvallisen aikuisen kanssa. Chatista osataan ohjata myös kasvokkaiseen apuun yhdistystemme palveluihin. Auttajina toimii yli 100 ammattilaista Ensi- ja turvakotien liitosta ja liiton jäsenyhdistyksistä sekä koulutetut vapaaehtoiset.
Apua verkossa – Ensi- ja turvakotien liitto (ensijaturvakotienliitto.fi)
Vapaaehtoiset toimivat ympäri Suomea olevissa ETKL:n jäsenyhdistyksissä muun muassa lasten leikittäjinä, tukihenkilöinä, viestinnässä ja varainhankinassa, yhdistysten hallituksissa jäseninä ja monessa muussa tehtävässä. He ovat tärkeitä yhdistyksen arjessa ja jokainen voi osallistua omien aikataulujesi mukaan, silloin kun itsellesi parhaiten sopii.
Tule vapaaehtoiseksi – Ensi- ja turvakotien liitto (ensijaturvakotienliitto.fi)