Vauvaperheet Kohtaamispaikka

Kohtaamispaikassa perheet löytävät toisensa ja apua yhdellä ovenavauksella

Koivukylän avoimessa kohtaamispaikassa useat toimijat puhaltavat yhteen hiileen lapsiperheiden hyväksi.

Vantaan Koivukylän kohtaamispaikalla energinen tunnelma on käsin kosketeltava. Vanhempia lapsineen on saapunut viettämään arkipäivän hetkiä, lapset leikkivät, aikuiset vaihtavat kuulumisia kahvikupposen äärellä, toiset tulevat, toiset lähtevät.

Tilannekuva on monista perhekeskuksista tuttu, mutta Koivukylässä vilskeen ja tohinan alle kätkeytyy laajaan yhteistyöhön perustuva uusi toimintamalli, joka kokoaa eri toimijoiden asiantuntemuksen saman katon alle ja auttaa lapsiperheitä kynnyksettömästi lisäavun saannissa. Yksi mukana olevista tahoista on Vantaan turvakoti ry, jonka kautta Laura Tetri toimii Koivukylän kohtaamispaikan avopalvelutoiminnan päällikkönä.

Hän on ollut mukana kohtaamispaikan arjessa ja toiminnan kehittämisessä keväästä 2021 ja on vaikuttunut uudenlaisesta tiimityöstä.

– Puhallamme hyvin vahvasti yhteen hiileen. Ammattilaisen näkökulmasta yhteistyö on luontevaa, kun eri toimijoilla on kasvot ja tunnemme toisemme. Esimerkiksi jos minulla on asiakas, jonka tiedän tarvitsevan kotiin vanhemmuuden tukea, ja toisaalta tunnen kohtaamispaikalta perhekoutsin, voin asiakkaan luvalla sopia vaikkapa yhteisen tapaamisen kohtaamispaikalle ja näin ohjata asiakasta saattaen eteenpäin. Palvelupolut ovat sujuvampia, kun me arjen toimijat olemme samaa työryhmää, sen sijaan että jokaisella olisi oma toimipiste, Laura kuvailee.

Apua yhdellä ovenavauksella

Koivukylän avoin kohtaamispaikka avattiin tammikuussa 2020. Vantaan turvakoti ry on ollut mukana sitä suunnittelemassa ja käynnistämässä yhdessä Vantaan kaupungin ja muiden järjestötoimijoiden kanssa.

– Palveluita lähdettiin miettimään asiakkaan tarpeista käsin ja näin syntyi monitoimijainen malli, jossa uutta on se, että kohtaamispaikkaa myös johdetaan yhteisjohtajuuden periaatteella, kaupungin ja järjestöjen tasavertaisena yhteistyönä, Laura selvittää.

Toimintaa koordinoi Mannerheimin Lastensuojeluliitto. Sote-uudistuksen myötä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella on tulevaisuudessa kuusitoista kohtaamispaikkaa, joista kolme on ns. asukaspuistoa. Tällä hetkellä MLL koordinoi alueella Koivukylän kohtaamispaikkaa, Hakunilan Yhteisötalo-nimellä toimivaa kohtaamispaikkaa sekä Keravan puolella Onnilaa. Näihin myös Vantaan turvakoti ry jalkautuu

– Toiveena on, että olisimme mukana kaikissa uusissakin. Toki toiminnan laajuus eri kohtaamispaikoissa vaihtelee, mutta periaate on sama, eli asukas saa yhdellä ovenavauksella tarvitsemansa tuen ja avun ilman, että täytyy lähteä moneen paikkaan ja selvitellä itse, mistä apua mihinkin löytyy. Riittää, että hän menee kohtaamispaikalle ja kertoo huolestaan ensin koordinaattoreille, jotka ohjaavat eteenpäin oikealle taholle, Laura kertoo.

Kohtaamispaikassa saa vertaistukea toisilta vanhemmilta.

Asukkaat ovat ottaneet Koivukylän kohtaamispaikan omakseen. Se myös voitti yleisöäänestyksen vuoden 2022 THL:n TerveSos-kilpailussa.

Yhteisöllisyyden voima

– Kun lapset touhuavat keskenään, löytävät vanhemmatkin toisensa ja syntyy uusia ystävyyssuhteita. Yhteisöllisyyden ja vertaisuuden voima on läsnä niin avoimissa kuin ohjatuissa tilaisuuksissa, Laura tiivistää kohtaamispaikan arvoja.

Koivukylän kohtaamispaikalla on säännöllistä ohjattua toimintaa arkisin. Joka päivä on esimerkiksi yhteistä ruuanlaittoa ja ruokailu. Lisäksi on vauva- ja taaperotreffejä, runoleikkipajoja, askartelua ja paljon muuta mukavaa yhteistä tekemistä. Samalla voi ajanvarauksella tai ilman tavata esimerkiksi eroauttamisen sosiaaliohjaajan, perhekoutsin, neuvolan perheohjaajan, perheterapeutin tai Vantaan turvakoti ry:n väkivaltatyön asiantuntijan.

– Olen tehnyt väkivaltatyötä vastaanottotyönä, mutta Koivukylässä näkökulma on ennaltaehkäisevä. Järjestämme tilaisuuksia, joissa saa tietoa vanhemmuudesta ja lapsen kehityksestä ja myös haastavista tilanteista. Välttämättä väkivalta ei ole se iso teema vaan vanhemmuus ja jaksaminen, mutta vähitellen kun tullaan tutuiksi ja olemme läsnä ja tavoitettavissa, uskalletaan ehkä vaikeammistakin asioista tulla puhumaan, Laura pohtii.

Koivukylän avoin kohtaamispaikka

Karsikkokuja 17, Vantaa

  • Avoinna lapsiperheille arkisin klo 9–16
  • Koululaisille iltapäivätoimintaa
  • Lastenvaatteiden ja -tarvikkeiden kierrätyspiste
  • Iltaisin järjestöjen avointa toimintaa viikko-ohjelman mukaan
  • Rekisteröityminen Wonderhub- järjestelmän kautta
  • Osallistuminen on maksutonta
  • Lisätiedot: uudenmaanpiiri.mll.fi/perheille/koivukylanavoinkohtaamispaikka/