Näkökulmat

Tarja Filatov: ”On varauduttava sosiaalisen laman pitkään varjoon”

Uusi puheenjohtaja toivoo sote-alan järjestöille pysyvämpiä rahoituksen rakenteita.
 

Ensi- ja turvakotien liiton uudeksi puheenjohtajaksi valittiin huhtikuussa 2021 pitkään kansanedustajana ja aikaisemmin myös työministerinä toiminut hämeenlinnalainen Tarja Filatov.

– Suostuin puheenjohtajaksi, kun se ajallisesti oli minulle nyt mahdollista. Olen aina arvostanut tämän liiton toimintaa. Se on puuttunut tärkeisiin asioihin ja kehittynyt nykyaikaiseksi toimijaksi.

Puheenjohtaja tuntee entuudestaan Ensi- ja turvakotien liiton varsin hyvin. Hän on päässyt jo tapaamaan sen henkilöstöäkin tiimeittäin Teamsissa.

– Minähän olen poliitikkotaustainen. Näen roolini siinä, että voin auttaa lobbaamaan niitä hyviä asioita, joita liitto tekee ja ajaa. Näin saadaan turvattua rahoitus, ja sitä myöten myös toiminta. Filatov toivoo, että sote-alan järjestöille saataisiin pysyvämmät rahoituksen rakenteet.

– Niin paljon osaavien ihmisten työaikaa menee nyt rahan hakemiseen. Se kaikki aika on pois substanssista.

”Liitto on kehittynyt nykyaikaiseksi toimijaksi.”

Korona nosti järjestöjen merkitystä

Uusi puheenjohtaja on vaikuttunut siitä, miten tarmokkaasti ja ketterästi liitto jäsenyhdistyksineen on vastannut koronapandemian haasteeseen. Avun tarve onkin ollut suuri. Pelkästään viime vuonna Ensi- ja turvakotien liitosta sai apua lähes 24 000 ihmistä. Se on yli 6500 enemmän kuin edellisenä vuonna.

– Nyt poikkeusaikana on otettu tekniset välineet hienosti haltuun ja pystytty auttamaan. Kriisin alussahan kävi niin, että neuvolat ja monet muut julkiset palvelut menivät kiinni. Silloin järjestöjen merkitys korostui entisestään, Filatov sanoo.

Koronan isot vaikutukset ovat toki vasta edessäpäin. Niitä voi jo nyt alustavasti arvioida esimerkiksi THL:n tuottaman datan pohjalta. – Vanhempien voimavarat ovat ohuemmat kuin aikaisemmin, ja toisaalta lasten ongelmat voivat olla syvempiä kuin ennen. Ei ole ollut lähikoulua ja harrastustoimintakin on ollut tauolla.

1990-luvun laman kokemusten perusteella Tarja Filatovilla on yksi suuri huoli. Miten onnistuu moneen lapsiperheeseenkin kovaa iskeneen koronan jälkihoito?

– Yleensä käy niin, että talouden alkaessa parantua ajatellaan, että nyt se lama on ohi ja kaikki on hyvin. Sosiaalisen laman varjo on kuitenkin kaikkein pisin. Talouden kohetessakin on muistettava, että lapsista ja haavoittuvista ryhmistä huolehtiminen on paras investointi tulevaisuuteen.

Miten löytää vaikeasti tavoitettavat?

Tarja Filatov nostaa esille myös yhden kehittämiskohteen. Hän haluaisi saada Ensi- ja turvakotien liiton ja sen jäsenyhdistysten palveluiden piiriin entistä enemmän myös niitä ihmisiä, joita on vaikea tavoittaa. – On paljon heitä, jotka eivät osaa vaatia palveluita vaan pikemminkin vetäytyvät niistä. On iso haaste tavoittaa tämä joukko. Siinä varmaan vaaditaan jonkinlaista etsivää työtä.

Kansanedustajan työ on hyvin intensiivistä ja oravanpyörästä on välillä päästävä irti. Tarja Filatov rentoutuu parhaiten puutarhatyön, pyöräilyn ja ystävien tapaamisen merkeissä.

– Minulla on tapana kuvata ison puutarhamme kukkia ja pidän myös puutarhablogia.

Kulttuurikin on Filatoville tärkeää, erityisesti teatteri ja lukeminen. Hänellä saattaa olla menossa kolmekin kirjaa samaan aikaan.

– Pöydälläni on dekkari, asiapitoisempi kirja ja sitten joku niin sanottu laadukkaampi romaani. Pidän erityisesti sellaisista, joissa on erilaisista kulttuureista tulevien ihmisten tarinoita. Se auttaa ymmärtämään paremmin maailmaa ja sen erilaisuutta.