Vauvaperheet

Univinkit vauvaperheen rentouttavaan kesään

Kun vauvan unipulmat koettelevat, saattaa ajatus seesteisestä suvesta tuntua kaukaiselta. Helpotus väsymykseen voi kuitenkin löytyä pienistäkin teoista.

Kesä on rentoutumisen aikaa, jolloin nukutaan paljon, syödään hyvin ja ollaan yhdessä rakkaiden kanssa. Tai niin usein ajatellaan, mutta monien kalenterit täyttyvät jo varhain ennen ensimmäistäkään hellepäivää jättäen vain niukasti aikaa levolle.

Kesän suorituspaineita voi vastustaa köllöttelemällä oikein kunnolla aina tilaisuuden tullen. Koko perhe voi paremmin, kun kiire ja stressi hälvenevät. Jaksava vanhempi on vauvalle tärkeä, ja toisinaan vauhdin hidastaminen parantaa myös vauvan unta.

Mikäli nukkuminen osoittautuu astetta haasteellisemmaksi, perhe voi löytää avun univinkeistä. Joskus vauvan unipulmat ratkeavat pienillä arjen muutoksilla, mutta matalalla kynnyksellä tukea saa myös suoraan vauvaperheiden auttamisen ammattilaisilta.

Nukutaan paljon, tai ainakin rytmistä kiinni pitäen

Ensimmäisistä viikoista vauvan syntymän jälkeen vanhemman jaksamista tukee omasta säännöllisestä vuorokausirytmistä kiinni pitäminen.

Vastasyntyneellä rytmiä ei vielä ole, mutta pieni vauva nukkuu paljon. Unille tuetaan väsymyksen painaessa päälle. Kun valmius uni- ja ruokarytmin noudattamiseen kehittyy, tukee se arjen sujumista.

Rytmi luodaan toistolla ja tekemisillä, jotka osoittavat erot aamun, päivän, illan ja yön välille. Myös valon määrän vaihtelut opettavat vauvalle, milloin on unten aika.

Nukkumatilan muokkaus pimeäksi ehkäisee valoisista kesäilloista johtuvaa valvomista. Yöllä virkistymistä vältellään tekemällä syötöt ja vaipanvaihdot mahdollisimman rauhallisesti.

Syödään hyvin, varsinkin ennen unia

Vauvalle yöheräilyt ovat normaaleja ja tarpeellisia, mutta unipätkien pidentämiseksi voi satsata unia edeltävään syöttöön noin puolen vuoden iästä ylöspäin.

Perhepeti on varteenotettava vaihtoehto, jos vauva syö useasti tai kaipaa runsaasti vanhemman läheisyyttä. Silloin täytyy vain huolehtia turvallisuudesta, kuten siitä, ettei sängystä varmasti pääse tippumaan.

Tilanpuutteesta kärsiville vanhempien vuoteeseen kiinnitettävä vauvan oma sivuvaunusänky voi olla kannattava hankinta.

Ollaan yhdessä, ehkä myös nokosilla

Herkkäunisille omat sängyt saattavat toimia perhepetiä paremmin, mutta levon hetket ovat silti sovitettavissa yhteen.

Itkuhälytin on avuksi, kun vauva nukkuu eri huoneessa tai esimerkiksi parvekkeella. Raitis ilma helpottaa unta päiväsaikaan, mutta etenkin helteillä paikan valinnassa tärkeintä on huomioida sopiva lämpötila.

Vauvan nukkuessa vanhemmallekin tarjoutuu tilaisuus levätä. Itkuhälytin kainalossa ja kirja toisessa voi heittäytyä vaikkapa viltille loikoilemaan. Nautiskellessa kesän lempeässä kiireettömyydessä saattavat päiväunet alkaa maistua vanhemmallekin.

Vauvaperheen uniesite antaa tietoa vauvan unesta, unen ja päivärytmin merkityksestä koko perheelle, vinkkejä unipulmiin ja yhteystiedot unipulmiin erikoistuneille työntekijöille.