Kansalaistoiminta Vapaaehtoisuus Lähisuhdeväkivalta Turvakodit

Hämeenlinnan turvakotiin avattiin lemmikkihuone

Avun hakeminen väkivaltaan tai sen uhkaan voi viivästyä siksi, että kotona on lemmikki, jonka hoitoa on vaikea järjestää. Hämeenlinnan turvakodissa otettiin viime lokakuussa käyttöön huone, johon eläinystävä pääsee omistajan mukana.

Hämeenlinnan turvakodissa Hattelmalantiellä on huone lemmikkieläimen kanssa turvaa hakevalle asiakkaalle. Yksi asiakashuone muutettiin helposti siivottavaksi ja sinne voi tulla myös koiran, kissan tai vaikka häkkieläimen kanssa. Huone on ollut jatkuvasti käytössä; siihen on jopa jonotettu.  

Jos lemmikille ei ole sopivaa hoitopaikkaa, se voi olla este turvakotiin hakeutumiselle.

– Jotkut tekevät sen valinnan, että jäävät itsekin kotiin, vaikka tilanne olisi sellainen, että turvakotiin olisi hyvä hakeutua. He eivät halua jättää rakasta perheenjäsentään, sanoo ohjaaja Satu Jurvanen.

Näin on varsinkin silloin, jos väkivaltaa on kohdistunut lemmikkiin.

– Lähisuhdeväkivallassa lemmikki saattaa joutua koston kohteeksi ja väkivalta kohdistuu siihen. Lemmikkihuone mahdollistaa sen, että omistajan ei tarvitse jäädä eläimen takia väkivaltaiseen suhteeseen, vahvistaa turvakodin johtaja, sosiaalityöntekijä Hanna Haapanen.

Lemmikeistä iloa muillekin

Lemmikin tulo turvakotiin harkitaan joka kerran tapauskohtaisesti. Eläimen pitää kyetä pysymään asiakashuoneessa omistajansa kanssa. Jos turvakodilla asuu ennestään hyvin allerginen asiakas, silloinkin vaihtoehdot pohditaan tarkkaan.

Tähän mennessä asiakkailla on ollut mukana enimmäkseen koiria, muutamia kissojakin on majoittunut. Eläinhuoneeseen kuljetaan samasta ovesta kuin muuhunkin turvakotiin. Käytävän kautta lenkille lähtevät koirat ovat Satu Jurvasen mukaan herättäneet muissa asiakkaissa lähinnä ihastusta. Lapset ovat olleet innokkaita silittämään karvakavereita.

– Tilanne uudessa paikassa on vaativa myös koiralle. Jos se on kovin haukkuherkkä tai potee kovaa eroahdistusta, se ei voi olla turvakodilla, sanoo Jurvanen.

Kuten muutkin asiakkaat, lemmikkien omistajat viipyvät turvakodissa elämäntilanteensa vaativan ajan. Joskus vain muutamia päiviä, toisinaan kuukauden tai kaksi. Käyttäjän jäljiltä huone siivotaan tehostetusti ja esimerkiksi vuodevaatteet pestään.

Vapaaehtoiset hoitavat eläimiä kotonaan

Kaikki eläimet eivät voi tulla turvakodille. Jos lemmikkihuone on varattu tai apua tarvitsevalla on esimerkiksi useampia kissoja tai koiria, turvakodin vapaaehtoiset ottavat elämiä kotiinsa hoitoon. 

Turvakodilla on nyt kolme vapaaehtoista, joille tarjota elämiä hoitoon. Yksi heistä on Taina Ruohosalo, jolla itsellään on lapinporokoira ja bullterrieri. Hän ryhtyi vapaaehtoiseksi, koska tietää, miten vaikeaa koirille voi olla saada koirille hoitaja.

– Hoitolat maksavat ja kulujen suuruutta ei voi etukäteen tietää, kun ei tiedä, kauanko turvakodissa joutuu olemaan. Eläinten hoitaminen on sellaista, jonka kautta voin auttaa turvakodissa olevia.

Omistajan kanssa neuvotellen

Taina Ruohosalo on valmis hoitamaan kaikenlaisia elämiä, myös häkkielämiä ja käärmeitä. Toistaiseksi hänen apuaan on tarvittu kahden hyvin erikokoisen koiria hoidossa.

– Meillä on ollut 12-viikkoinen chihuahuan pentu ja pian sen jälkeen iso sekarotuinen koira. Molemmat viipyivät muutaman viikon.

Pentu oli ensin koirahoitolassa, mutta perhe halusi hänet kotihoitoon. Taina Ruohosalo neuvotteli tilanteesta perheen kanssa. Omistajan suostumus hoidossa oli tärkeä myös siksi, että jotkut pelkäävät bullterrierejä. Ruohosalo kuvailee omaa koiraansa kuitenkin jo mummoksi, joka tulee rauhallisesti uudet tulijat vastaan.

– Oli hienoa, että perhe lopulta sai pennun mukaansa uuteen kotiin. Yhteydenpito jatkui vielä pennun lähdön jälkeenkin.  – Sain myös suuren kiitoksen, kun opetin pennun samalla sisäsiistiksi, Taina Ruohosalo naurahtaa.

Infoa

  • Omistaja vastaa lemmikin ruoista, kun vapaaehtoinen hoitaa lemmikkiä.
  • Hämeenlinnan turvakodilla on kissojen hoidosta sopimus myös löytökissojen kodin Kissakoti Kattilan kanssa.
  • Lemmikkihuoneessa on sen avaamisen jälkeen majoittunut 6 asiakasta.
  • Hämeenlinnan turvakodissa oli viime vuonna (2022) asiakkaita 159.
  • Myös muissa turvakodeissa on lemmikkihuoneita, lue lisää www.nettiturvakoti.fi.